20. huhtikuuta 2012









 Metsä on minulle paikka missä olen tietoisesti läsnä. Poikien kanssa käydään usein lähi metsässä lenkillä ja retkillä.

Olin koulutuksessa jossa kuulin ensinmäistä kertaa mindfulness ajattelusta. Joten jatkuva kiire ja sen hokeminen sai minut etsimään lisää tietoa kyseisestä ajattelusta.  Googlesta löytyi paljon harjoituksi ja lisää tietoa yms.

MINDFULNESS-MENETELMÄ KUTSUU ELÄMÄÄN NYKYHETKESSÄ


Kun aamulla käyt suihkussa, oletko oikeasti suihkussa? Tunnetko veden ihollasi? Vai karkaako mielesi jo päivän askareisiin? Oletko itse asiassa jo jossain ihan muualla?
Pystytkö pysähtymään elämässäsi, edes hetkeksi, vaikkapa juuri suihkussa?
Tätä kysyy yhdysvaltalainen professori Jon Kabat-Zinn potilailtaan stressiklinikalla ja tarjoaa avuksi Mindfulness-menetelmää.
- Mindfulness eli hyväksyvä läsnäolo tarkoittaa tietoista läsnäoloa tässä hetkessä, tilaa, joka sallii ja hyväksyy kaikki tuntemukset, Jon Kabat-Zinn määrittelee.


TARTU HETKEEN


- Mindfulness on tietyn tyyppistä meditaatiota. Se edistää ihmisen tietoisuutta, sitä, että ihminen on läsnä nykyhetkessä ja hyväksyy sen. Tätä harjoitetaan kiinnittämällä huomio asioiden kokemiseen, ennaltaehkäisevän lääketieteen professori Jon Kabat-Zinn selittää.
Mindfulness-menetelmä on alun perin kehitetty stressin hoitoon ja se pyrkii palauttamaan meidät takaisin tähän hetkeen.
- Olemme ajatuksissamme usein muualla kuin tässä hetkessä. Olemme tulevassa tai menneessä. Olemme huolissamme asioista, muistelemme asioita. Nykyhetki joutuu tässä puristuksiin. Mindfulness-menetelmä kutsuu meidät takaisin tähän hetkeen, yhä uudestaan ja uudestaan, elämään todellista elämäämme.

MITÄ TIETOINEN LÄSNSÄOLO ON?


Kabat-Zinn kehitti MBSR-metodin (Mindfulness-Based-Stress-Reduction) 27 vuotta sitten. Menetelmällä on saatu Yhdysvalloissa hyviä tuloksia esimerkiksi stressiperäisistä sairauksista ja masennuksesta kärsivien potilaiden hoidossa.
Tietoinen läsnäolo on ikivanha buddhalainen harjoitus. Tietoinen läsnäolo tarkoittaa sitä, että havainnoidaan kaikkea tietyllä tavalla: tietoisesti, nykyhetkessä ja hyväksyen, ilman arvostelua.
Buddha on sanonut, että luomme maailman ajatuksillamme. Buddhan toteamus tarkoittaa, että ihminen ei reagoi ympäristöön sellaisenaan vaan omiin tulkintoihinsa siitä.
- Kun ihminen haluaa soveltaa tietoisuustaitoja ajatuksiinsa, hänen on ensimmäiseksi harjoiteltava kuulemaan niitä. Seuraavaksi on tärkeää olla tietoinen siitä, että ajatukset ovat pelkkiä ajatuksia eivätkä tosiasioita. Seuraava vaihe tietoisessa läsnäolossa on olla tuomitsematta tai arvottamatta ajatuksia, Kabat-Zinn sanoo.

PYSÄHTYMINEN



Mutta miten päästä takaisin nykyhetkeen?
Kabat-Zinn kehottaa varaamaan päivittäin aikaa vain olemiseen. Yksi ensimmäisistä minfulness-harjoituksista on pysähtyä, istua alas ja kiinnittää huomio omaan hengitykseen. Ja sitten pitää vain hengittää ja antaa kaiken olla.
- Hengitys tapahtuu itsestään. Siitä vain tullaan tietoiseksi, Kabat-Zinn neuvoo kurssillaan.
Mindfulness-menetelmän peruspilareita ovat meditointi- ja joogaharjoitukset. Ja meditaatiota voi olla mikä tahansa, mitä tehdään tietoisesti.
- Kun oppii keskittymään aluksi vaikka vain omaan hengitykseen, voi lopulta meditoida kaikkialla: tiskatessa, koiraa ulkoiluttaessa tai aamulla lasta herättäessä. Kunhan vain tekee kaiken tietoisesti siinä hetkessä, Kabat-Zinn neuvoo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti